آشنایی با میلگرد
آیا تا کنون دارای همین سوال مواجه شده اید که میلگرد بی آلایش چیست، میلگرد آجدار چیست و یا این که به طور کلی چه تعریفی برای میلگرد وجود دارد؟ میلگرد یا آرماتور، برهه زمانی فولادی دایره شکلی هست که غالباً به منظور ارتقاء مقاومت بتن در ساختمان گزینه به کار گیری قرار می گیرد. میلگردها سایز و اشکال متمایز داراست ازاین رو آنها را کلیدی سایز قطر شناسایی می کنند.
استاندارد میلگردها اصلی دقت به کشورهای متعدد متفاوت است. جدول اشتال میلگرد، قطر آنان را از 8 تا 250 میلیمتر معرفی نموده می باشد البته در جمهوری اسلامی ایران که غالباً از استانداردهای روسی به کارگیری می شود، قطر 8 تا 40 میلی متر را در لحاظ می گیرند. از گونه های میلگرد که ترکیب شیمیایی و خواص مکانیکی آن ها متفاوت می باشد، موردها پایین را می اقتدار نام پیروزی :
· میلگرد A1 با نام مستعار میلگرد ساده 240
· میلگرد A2 با نام مستعار آج 340
· میلگرد A3 با نام مستعار آج 400
· میلگرد A4 با نام مستعار آج 500
چهار نحوه تولید میلگرد
پس از آمادهشدن شمش فولادی به یکی از از دو طریق گفته شده، هم اکنون به مرحلهی ساخت میلگرد میرسیم. اما از آن جایی که تولید میلگرد اهمیت توجه به استاندارد و موقعیت هر سوله متعدد است، روشهای ایجاد میلگرد را به صورت جداازهم توضیح میدهیم.
ایجاد میلگرد به طریق نورد گرم
به جهت تولید میلگرد به طرز نورد گرم، نخست شمش فولادی را تا دمای قابل انعطاف شوندگی حدود 1000 تا 1100 جايگاه در کورههای مخصوص، حرارت ارائه می کنند و بعد از آن شمش را وارد مراحل نورد میکنند. طی فرآیند نورد، شمش فولادی نرمشده از در میان غلتکهایی اصلی چینش 4 وجهی و 8 وجهی عبور می نماید تا طی سه تراز به تراز بازه دایره و قطر مطلوب برسد. طی فرایند نورد، از قطر شمش کاسته و به ارتفاع آن افزوده میشود؛ به این تراز از تولید، «مرحلهی رافینگ» گفته میشود.
پس از وصال به قطر مناسب، شمش، وارد مرحلهی استند یا همان قفسههای نورد میگردد که در آن، خروجیهای متفاوتی برای ایجاد قطرهای متعدد میلگرد وجود دارد. پس از طی نمودن همین مرحله، میلگرد، وارد مرحلهی آجزنی شده و اهمیت دقت به استاندارد مد نظر، آج بر بر روی میلگرد ایجاد میشود. ساخت میلگرد آجدار بر اساس استاندارد ملی ایران در سه گونه آج 340 یا میلگرد A2، آج 400 یا این که میلگرد A3 و آج 500 یا این که به عبارتی میلگرد A4 انجام میشود. جهت ساخت آج 340، آجزنی، مستقیماً در خط نورد گرم انجام میگردد و به جهت تولید آج 400 و 500، پس از خنککردن میلگرد حساس آب تا دمای محیط، فرآیند آجزنی انجام میگیرد
تولید میلگرد به روش نورد سرد
تولید میلگرد به طرز نورد سرد تا انتها مرحلهی رافینگ که به کوچک و گردکردن تقریبی تراز بازه شمش فولادی میپردازد، مثل فرآیند نورد گرم انجام میشود. ولی پس از همین مرحله، شمش، وارد مرحلهی خنککاری شده و سرد میشود. پس از این مرحله، شمشِ سردشده، وارد مرحلهی نورد می گردد و مجدداً فرآیند ساخت میلگرد، مثل شیوه نورد گرم پیگیری میشود. البته این بار، تعداد پروسه نورد و تعداد غلتکهای بیشتری برای ایجاد میلگرد نیاز است؛ زیرا در همین روش، دیگر خبری از نرمشدگیِ فلز نیست. میلگرد ساختهشده به طریق نورد سرد، به عامل تغییرو تحول شکل و ساختار کریستالهای فولاد، تأثیر متعددی در شکلپذیری و مقاومت تسلیم میلگرد تولیدی دارد. همچنین، فرآیند نورد سرد باعث میشود که مقاومت و دشواری این نوع میلگرد، ارتقاء چشمگیری داشته باشد. طبیعتاً این گونه میلگرد برای استعمال در بخشها زلزلهخیز مناسب نیست؛ چون شکلپذیری و مقاومت کششی و مقاومت پیچشی کمتری نسبت به بقیه روشهای تولید میلگرد دارند.
ساخت به روش ترمکس
تولید میلگرد به روش ترمکس، اقتصادی، سرعت بالا و از تمامی نظر مقرون به صرفه است. اما به ادله مقاومت پایین، برای استفاده در بخش ها زلزلهخیز مطلوب نیست. میلگرد تولیدی به نحوه ترمکس، با حداقل استحکام تسلیم 500 نیوتون بر متر مربع است. در طریق ترمکس، میلگردِ تولیدی در فرآیند نورد گرم را حیاتی ورود به محفظهی خنکسازی که همانند یک لوله است، به سرعت کلیدی آب و روغن خنک میکنند. همین عمل، سبب ساز میشود که تراز میلگرد بهشدت سخت و شکننده شود.
از آن جایی که در این مرحله، سردسازی به شتاب و سطحی انجام شده است، مرحله میلگرد، سرد شده البته مرکز آن هنوز داغ است. سازه بر این، در مرحلهی آن گاه که مرحلهی خنکسازی است، همین گرما از مرکز به مرحله آمده و موجب ارتقاء شکل پذیری میلگرد و حذف شکنندگی در سطح میشود. ذکر این نکته حتمی هست که مخلوط آلیاژی این میلگرد مهم میلگرد تولیدی به شیوه نورد گرم متفاوت است. از این رو، میلگردهای ترمکس به میلگردهای نورد گرم ترجیح داده میشوند.
تغییر در ادغام شیمیایی، علاوه بر کاهش هزینههای تولید، به عامل مصرف کاهش کربن، از شکلپذیری و مقاومت کششی بهتری برخوردار باشند. یکی از مزایای دیگر میلگردهای ترمکس نسبت به بقیه میلگردها قابلیت جوشپذیری آنها به نحوه سربهسر هست که در بخش اعظمی از پروژههای عمرانی، امری واجب می باشد
ساخت به طرز آلیاژسازی
فرآیند ساخت میلگرد به طرز میکروآلیاژی، هیچ تفاوتی حساس روند ساخت به شیوه نورد گرم ندارد. تنها تفاوت آن در بخش اولیهی تولید، به این معنی که مراحل ایجاد فولاد است. در همین پروسه اهمیت افزودن موادتشکیل دهنده آلیاژی مثل وانادیوم، نیوبیوم، تیتانیوم و … (که میتوانید در مطلب عنصرها آلیاژی فولاد در گزینه آنها اکثر مطالعه کنید) خاصیت فیزیکی و مکانیکی میلگرد، به طور قابل توجهی ارتقاء دیتا می شود و میتوان فولاد را برای هر دسته مصرفی، سفارشیسازی نمود. میلگردهای آلیاژی، پس از اتمام مراحل ساخت در هوا سرد میشوند؛ از این رو، خواص فیزیکی آنها از سطح تا مرکز کاملاً برابر است. همین نوع میلگردها به جهت مناطق زلزلهخیز، مضاعف مطلوب و ایده آل هستند.
عوامل مؤثر بر قیمت میلگرد
فاکتورهای زیادی در تغییرو تحول قیمت میلگرد موثر میباشد که از مهمترین آنان میتوان به میزان عرضه و تقاضا، نرخ تورم، نرخ دلار، بها مواد اولیه، تغییرات فصلی، بازارهای جهانی، نیاز صنایع وابسته، بورس کالا، هزینه حمل بار و … اشاره کرد. عواملی که گفته شد پارامترهای کلی و محوری اثرگذار در ارزش همگی محصولات فولادی است، البته عوامل دیگری هم وجود داراست که از جمله آنان میتوان استاندارد تولید میلگرد، سوله تولیدکننده میلگرد، طرز تولید میلگرد، خرید کردن به شکل بندیلی یا جزئی را نام برد.
منبع : https://ahanhyper.com/